fbpx

Efter en turbulent vår har jag äntligen fått möjligheten att väva upp några efterlängtade plädar i samband med en kundbeställning.
Tidigare hade jag vävt flera filtar i härliga färger, men den här gången ville jag göra en liten luftigare variant.

En pläd kännetecknas genom att den har fransar och är något lösare vävt än en filt. En filt känns fastare och ”tjockare” än en pläd och har som kantavslutning en sydd kant i något som heter langettstygn eller filtstygn.
Men mina plädar och filtar genom åren har blivit lite tvärtom, det vill säga pläd utan frans och filt med frans och jag själv tycker att det är väldigt svårt att dra en gräns mellan filt och pläd. Och så är det kunden som bestämmer!

Jag använder mig av svensk ull, som jag färgar i mindre partier för hand. Även om flera plädar får samma varp så kan jag göra varje pläd helt unik genom färgval för inslagsgarnet eller mönster. Jag älskar att varje pläd får sin egen personlighet och jag testar gärna nya kombinationer i färg och mönster.

Extra roligt tycker jag när kunden kommer med önskemål om färg. Då gör vi tillsammans en färgskiss som lägger grunden för utseende för pläden/filten och vi bestämmer den bästa lösningen för kanten. Jag har då fått möjligheten att fortfarande vara kreativ inom den avtalade ramen.
Efter vävningen tar jag hand om beredningen av pläden själv, det vill säga lätt tvätt i ljummet vatten och kanske borstning när pläden är nästan torr.

Det är många arbetsmoment, men jag behåller kontrollen över hela tillverkningsprocessen och pläden blir precis så den skall vara och som kunden har önskat sig.
Snart kommer ännu fler plädar och filtar som jag lägger ut och som är till salu. Hör bara av dig om du ser något bland mina bilder som verkar intressant och som du vill ha! Du kan läsa mer om mina exklusiva plädar här!