fbpx

Förra året vid den här tiden satt jag i vävstolen och jobbade med ett fint rödrandigt tyg som skulle bli väldigt populär ganska exakt ett år efter. Men det visste jag inte då.
Tyget som jag pratar om tillhör nu Prinsessan Estelle av Sverige och Hertiginnan av Östergötland och ingår i Skedevi sommardräkt.

Jag blev tidigare tillfrågat om jag kunde tänka mig att väva detta tyg, och jag tackade ja. Jag fick en beskrivning och satte igång. Det var många svettiga timmar i skräckblandad förtjusning med detta svårvävda tyg innan jag förstod hur jag skulle hantera vävningen på rätt sätt. Kanttrådarna gick av och ränderna var inte så raka. Men efter en meter vävning började jag komma igång och arbetet rullade på. Belöningen var resultatet: ett härligt tyg till en härlig dräkt.
Först senare har jag hört att tyget går under benämningen ”väldigt svårvävt” och att jag är en av få som väver det här tyget i Sverige. 

Kort fakta om tyget:

  • Vävt i tunn bomull i rött och vitt.
  • 11 varptrådar på 1cm
  • 45 inslag på 1cm
  • Vävhastighet (personligt) cirka 15cm i timmen
  • Vävtekniken heter inslagsrips och det betyder här att tyget vävs under hög spänning i varpen och inslagstrådarna läggs (skyttlas) in och packas så att varptrådarna inte längre syns.
  • Vävbredd är 110cm vilket är en ganska obekväm bredd att väva på.
Vävstol med skedev-väv på gång

Kul att Sommardräkten föll Prinsessan Estelle i smaken och jag är stolt över att jag kunde bidra med ett superfint tyg till det. Själva tyget känns något krispigt och väcker habegär hos dem som gillar fina tyger. Och så känns det väldigt somrigt.


Ha en skön Midsommar!